Orzechowo miodowe ciasteczka o delikatnym smaku pomarańczy
czas piecania: 15-20 minut
składniki na około 30 sztuk:
- 125 g masła
- startą skórkę z jednej pomarańczy
- 80 g cukru
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 300 g mąki + 150 mąki*
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g obranych i posiekanych orzechów włoskich
- 160 ml soku z pomarańczy
- 250 ml miodu
- 2 łyżki orzechów włoskich do posypania
* przepis zaczerpnięty z angielskiej książki gdzie mają gotową mieszankę mąkę z proszkiem do pieczenia (zwaną mąką "rosnącą" - self-rising) z tą dwie wartości, można dodać np. 150 g mąki orkiszowej
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- W misce wymieszaj razem ze sobą masło, skórkę z pomarańczy oraz cukier. Dolej oleju i delikatnie przemieszaj na puszysta masę.
- Do masy dodaj mąkę, orzechy oraz sok z pomarańczy, zamieszaj na gładkie ciasto
- Używają dwóch łyżek (lub szprycy) formuj ciasteczka, układaj na wysmarowanej (lub z papierem do wypieków) blaszce. Piecz przez 15-20 minut aż do momentu gdy staną się złocisto brązowe.
- Podgrzej miód w małym garnuszku (tak by stał się płynny, ale nie powinien się zagotować). Smaruj ciasteczka miodem i posyp orzechami. Odczekaj aż miód stężeje i zapakuj do pudełka bądź podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz