zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

środa, 26 grudnia 2012

Gwiezdna tarta z twarożkiem waniliowym i owocami

Odkurzam kurze blogowe
chwila wytchnienia złapana więc piszę :)

coś nowego


Tarta gwiezdna

składniki: 

króchy spód:
150 g maki pszennej
50 g mąki orkiszowej ciemnej
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
jedno opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii

masa serowa:
3 żółtka
100 g cukru
300 g twarogu

mrożone maliny i czarna pożeczka

polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30 %


do ozdoby
kruche gwiazdki z posypką z cukru trzcinowego

Przesiać mąkę do mi ski, dodać cukier i pokrojone (starte na tarce) masło. Wymieszać ręcznie  mądź mikserem. Dodać jajko. Gdy składniki się połączą, ciasto odłożyć do lodówki na około 1/2 godz. 

Żółtka z cukrem wymieszac mikserem na kogiel mogiel, dodać twarożek. 

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. 
Ciasto rozwałkować (ok. 3 mm grubości) i przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Pokryć dno oraz boki formy. Z nadmiaru ciasta możemy wykroić małe gwiazdki, którymi po upieczeniu udekorujemy wierzch ciasta. 
Spód tarty podziurawić widelcem, piec przez 15 min, aż się zarumieni. 

Kruche gwiazdki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Upiec. 

Zarumieniony spód pokryć masą serową, piec około 5-8 min. Ciasto pokryć owocami i piec jeszcze około 4 min. 

Śmietankę kremówkę podgrzać na małym ogniu, do gorącej śmietanki dodać czekoladę i rozpuścić. Polewą pokryć upieczone ciasto. Ozdobić gwiazdkami :)






1 komentarz: