Odkurzam kurze blogowe
chwila wytchnienia złapana więc piszę :)
coś nowego
Tarta gwiezdna
składniki:
króchy spód:
150 g maki pszennej
50 g mąki orkiszowej ciemnej
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
jedno opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii
masa serowa:
3 żółtka
100 g cukru
300 g twarogu
mrożone maliny i czarna pożeczka
polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30 %
do ozdoby
kruche gwiazdki z posypką z cukru trzcinowego
Przesiać mąkę do mi ski, dodać cukier i pokrojone (starte na tarce) masło. Wymieszać ręcznie mądź mikserem. Dodać jajko. Gdy składniki się połączą, ciasto odłożyć do lodówki na około 1/2 godz.
Żółtka z cukrem wymieszac mikserem na kogiel mogiel, dodać twarożek.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Ciasto rozwałkować (ok. 3 mm grubości) i przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Pokryć dno oraz boki formy. Z nadmiaru ciasta możemy wykroić małe gwiazdki, którymi po upieczeniu udekorujemy wierzch ciasta.
Spód tarty podziurawić widelcem, piec przez 15 min, aż się zarumieni.
Kruche gwiazdki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Upiec.
Zarumieniony spód pokryć masą serową, piec około 5-8 min. Ciasto pokryć owocami i piec jeszcze około 4 min.
Śmietankę kremówkę podgrzać na małym ogniu, do gorącej śmietanki dodać czekoladę i rozpuścić. Polewą pokryć upieczone ciasto. Ozdobić gwiazdkami :)
Świąteczne gwiazdki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pannę Annę
A.