zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

drożdżowe serca z powidłami śliwkowymi

sielanka. upał. ogród. zioła wszelakie 
i inne zielone tu dzież czerwone warzywa
i śliwki

podróże panna anny po matczyźnie
Słowackich kątach i zakamarkach





drożdżowe ciasto:
mąki pszennej razowej około 1 szklanki (o połowę mniej niż nie razowej)
mąki pszennej jasnej
2 żółtka
cukier
drożdże
masło \ oliwa

powidła śliwkowe:
śliwki
cukier



no cóż wszystko zrobiłam na oko, nie jestem dobrą pisarką przepisów..

ciasto drożdżowe zarobiłam w maszynie do chleba, tak jak przy bułeczkach http://varilamisicka.blogspot.sk/2010/08/bueczki-z-nutela.html 
powinno być elastyczne i lśniące. A składniki w temp. najlepiej pokojowej. Drożdże lubią ciepło :)

powidła przygotowałam dzień wcześniej. 

a tu niżej zapożyczona instrukcja jak skleić takie serduszko : ) u mnie są powidła



tudzież moją inspiracją były serduszka drożdżowe zrobione przez Olkę. Dziękuję!


Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. około 20 - 30 min aż zbrązowieją 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz