Chlebek przepyszny, mięciutki i dobry też drugiego dnia;
*przepis znalazłam na jakimś blogu który bardzo lubię, ale teraz nie jestem w stanie zidentyfikować z którego
składniki:
380 g pszennej mąki / można też pół na pół z orkiszową
20 g świeżych drożdży
jeden duży, ugotowany ziemniak
1 łyżeczka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g miękkiego masła
200 ml letniej wody lub mleka
do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietany
Piekę go w maszynie na programie SZYBKI lub BASIC.
Zaczynam od rozpuszczenia drożdży w osłodzonym mleku lub wodzie, po 10 min dodaję resztę składników i uruchamiam maszynę. po urośnięciu ciasta, przed pieczeniem smaruję wierzch jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz