zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

czwartek, 23 września 2010

Schwarzwaldzki tort


Schwarzwaldzki tort Notre Douce Passion* 
 wspólne, autorskie przedsięwzięcie Panny Anny i Holly Golightly dla naszej przyjaciółki :)
Połączenie pasji pieczenia, konsumowania słodkości i gry w scrabble 

składniki:
forma o średnicy 24 cm / w kwadratowej
100 g  gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
50 g mielonych migdałów
50 g mąki
50g skrobi ziemniaczanej
50 g bułki tartej
1 łyżka proszku do pieczenia

krem:
4 łyżki griotki ( zamiast dałyśmy 2 łyżki rumu i 2 łyżki syropu z wiśni)
500 g wiśni świeże lub z kompotu
2 łyżki soku z cytryny
0,6 l śmietanki kremówki
2 łyżki cukru

ozdoba:
marcepan
rozpuszczona czekolada
wiórki czekoladowe 

czas przygotowania: 20 min
czas pieczenia: 45 min


Piekarnik nagrzewamy na 180 st. 
Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Masło z cukrem waniliowym ubijemy do pienista. Oddzielimy żółtka od białek.  Żółtka mieszamy razem przestygniętą ale jeszcze ciekłą czekoladą i dodajemy do masła. Migdały, mąkę ziemniaczaną , mąkę, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia zmieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której powoli i stopniowo dodajemy mieszankę z mąki i reszty składników (ręcznie, nie mikserem). Tort pieczemy przez 45 min na dole, upieczone odstawiamy na 3 godziny. 
Następnie przekroimy ciasto w poprzek na dwa razy. Nasączamy griotką. Rozpuszczamy żelatynę. Wiśnie w zależności czy świeże czy z kompotu: świeże opłukujemy i drylujemy i gotujemy 1/8 l wody z sokiem z cytryny 7 min. Jeśli mamy drylowane wiśnie z kompotu, porostu je odsączamy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dwa spody tortu nacieramy śmietaną, układamy wiśnie i łączymy. Wierzch również nacieramy śmietaną i ozdabiamy. 
Marcepan wałkuję na 2 mm i kroję na kwadraty około 1 cm x 1 cm. Małym pędzelkiem (2) namaczanym w czekoladzie wykonałam literki, które ułożyłam na wcześniej posypanym wiórkami czekolady torcie. 
Słowa powinny być twórczością własną opisującą cechy osoby dla której robimy tort.


przepis na tort Schwarzwaldzki znalazłam w książce Veľka kniha o pečení Annette Wolterová,
scrabble autorski pomysł Panny Anny

*Nasza Słodka Pasja


Posted by Picasa

1 komentarz: