Słodkie i mięciutkie bułeczki na przekąskę
składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 i 1/4 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 kubek fig, daktyli, żurawiny, i innych suszonych owoców na jakie mamy ochotę
Owoce pokroić, do miski wsypać mąkę zdobić zagłębienie i wlać do niego mleko. Dodać miód i drożdże. Odczekać chwilkę aż drożdże się rozpuszczą. Dodać sól, owoce i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je ręcznie, oceniając czy nie trzeba dodać jeszcze mleka. Dodać oliwę i ponowie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Ciasto można wyrobić też w maszynie do chleba, na programie ciasto rosnące.
Po pół godzinie ciasto podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć na wysmarowanej wcześniej masłem blaszce i odstawić na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzać na 180 st. Piec przez 30 min.
Można jeść bez dodatków, albo też np. z nutellą, dżemem, masłem
smacznego!
przepis znalazłam na stronie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz