zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

sobota, 2 października 2010

słodkie bułeczki orkiszowe

 Słodkie i mięciutkie bułeczki na przekąskę

 

składniki: 
3 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 i 1/4 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki  oliwy
1 kubek fig, daktyli, żurawiny, i innych suszonych owoców na jakie mamy ochotę

Owoce pokroić, do miski wsypać mąkę zdobić zagłębienie i wlać do niego mleko. Dodać miód i drożdże. Odczekać chwilkę aż drożdże się rozpuszczą. Dodać sól, owoce i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je ręcznie, oceniając czy nie trzeba dodać jeszcze mleka. Dodać oliwę i ponowie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. 
Ciasto można wyrobić też w maszynie do chleba, na programie ciasto rosnące. 
Po pół godzinie ciasto podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć na wysmarowanej wcześniej masłem blaszce i odstawić na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzać na 180 st. Piec przez 30 min.
Można jeść bez dodatków, albo też np. z nutellą, dżemem, masłem 
smacznego!

przepis znalazłam na stronie: 


Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz