zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

wtorek, 12 października 2010

Kukurczak ze szpinakiem w sosie musztardowo jablkowym


- 3-4 piersi kurczaka
- olej z oliwek
- mala miseczka lisci szpinaku - 2 garscie
- garsc szczypiorku
- 3-4 lyzki stolowe musztardy (twojej ulubionej)
- 3-4 lyzki miodu
- pol szklanki soku z jablek
- ziarenka sezamu do ozdoby
- pieprz, sol 



Piersi z kurczaka przyprawiamy sola i pieprzem. Potem smazymy je po obu stronach na goracym oleju. Kiedy obie strony sa juz wystarczajaco rumiane, odstawiamy je na talerzyk z boku. Na ta sama patelnie wrzucamy drobno pokrojony szpinak ze szczypiorkiem i podsmazamy go kilka minut. Kiedy nasza zieleninka bedzie juz mieka, dodajemy do niej musztarde i miod. Mieszamy wszystko i dodajemy sok z jabŁek. Dzieki temu powstal nam gesty sos, do ktorego z powrotem wkladamy piersi i dusimy jeszcze przez jakies 5 min. Podawalam z ryzem i tworzylo to zgrany duet. Szybkie i efektowne danie:) albo piersi z kurczaka inaczej niz zwykle.
Pomysl zaczerpniety z: http://www.kobieta.pl/spolecznosc/zdjecia/zdjecie/uid/6244/byfoto/kat/fotop/7/

1 komentarz:

  1. Doczekałam się siostro!!! :)

    no to działamy razem na całego ;)
    << choć daleko to blisko >>

    OdpowiedzUsuń