składniki:
około 50 dag świeżych liści szpinaku
pieprz
2 jajka ugotowane na twardo
2 duże pomidory
pół cebuli
sos:
2 rozgniecione ząbki czosnku*
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Liście szpinaku dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Liście odsączyć z wody na durszlaku. Jeśli liście mają grube łodyżki to je odcinamy, a liście kroimy (jeśli mamy młode, małe listki to można pominąć). W misce wymieszać składniki sosu. Dodajemy szpinak, pokrojone jajka i pomidory oraz cebulę. Mieszamy, można odstawić na kwadrans do lodówki.
Smacznego :)
[wydrukuj przepis]
------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------
* jeden z najbardziej rozpowszechnionych i znanych sposobów na wampiry
Carpe jugulum - (dosł. łap za Gardło) humorystyczna powieść fantasy autorstwa Terry'ego Pratchetta. W książce znane z wcześniejszych książek wiedźmy: Agnes Nitt/Perdita X. Dream, Babcia Weatherwax, Niania Ogg i Magrat Garlick muszą odeprzeć atak doskonale manipulujących umysłami ludzi wampirów, które przybyły z odległego Überwaldu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz