Moje ulubione Ciasteczka,
pyszna nuta cynamonu
drożdżowe - specjalność mamy
pochodzenie ponoć Szwedzkie choć znane też na Słowacji
pyszna nuta cynamonu
drożdżowe - specjalność mamy
pochodzenie ponoć Szwedzkie choć znane też na Słowacji
składniki
ciasto:
665 g mąki
100 g masła
330 ml mleka
30 g drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 żółtko
nadzienie: (około)
30 g masła
33 g cukru
cynamon
Stop masła, wymieszaj z mlekiem. Dodaj cukier, w krusz drożdże. Po około 10 min. dodaj mąkę i łyżeczkę soli. Zagnieć ciasto. Gdy stanie się elastyczne, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-40 min. Po tym czasie ciasto podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat. Następnie posmaruj masłem, posyp równomiernie cukrem i cynamonem. Zwiń w roladę i pokrój na plastry.
Ślimaczki ułóż na blaszce, pozostaw 15-30 min do wyrośnięcia. Piecz w 200 st. C 5-8 min.
ilość: dużo, ponad 20 sztuk, choć to zależy od wielkości ślimaków
ilość: dużo, ponad 20 sztuk, choć to zależy od wielkości ślimaków
uwielbiam.. za każdym razem kiedy widzę mam w głowie twoją mamę bo kiedy były ślimaczki przepis był tajemnicą jej właśnie.. a chyba raz moim życiu miałam taki fart trafić na nie w wykonaniu Maryś.. cieszą, nie wiem czy się odważę :)
OdpowiedzUsuń;) mama ma dużo takich tajemnic, często z powodu robienia ciast na oko
OdpowiedzUsuńTo były pierwsze ślimaczki w moim wykonaniu ;)
wspaniałe:) ale mam na nie chętkę, niestety ostatnio mnie ominęły. Proszę o powtórkę:)
OdpowiedzUsuńcudowne;-) kiedy będą???
OdpowiedzUsuń