zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

wtorek, 26 lipca 2011

makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

w tym roku cukinie w ogródku obrodziły więc
 miało miejsce cukiniowe szaleństwo ...
w wydaniu z odkrytymi prze ze mnie w tym roku suszonymi pomidorami 
przepis cytuję ze strony Kwestia Smaku 


 


 Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami




Składniki, 2 porcje:
1 mała cukinia (około 250 g)
2 ząbki czosnku
160 g makaronu typu rurki (penne) 
4 łyżki oliwy extra vergine 
kawałków suszonych pomidorów w oliwie 
2 duże garście szpinaku 
60 g startego parmezanu 
sól i świeżo mielony pieprz do smaku







Nastawić do ugotowania makaron i dobrze rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Ząbki czosnku lekko rozgnieść na desce do krojenia naciskając płaską stroną noża. Cukinię pokroić na podłużne (około 4 cm) kawałki o grubości ok 1 cm i razem z czosnkiem grillować lub podsmażyć na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). Grillowanie powinno przebiegać szybko (czas około 5 minut), w tym czasie cukinię należy kilkakrotnie przemieszać drewnianą łyżką. Po uzyskaniu charakterystycznych prążków wyłączyć ogień pod patelnią, a cukinię i czosnek przykryć folią aluminiową.
W oczekiwaniu na ugotowanie makaronu umyć liście szpinaku pod bieżącą wodą, następnie odciąć grube łodyżki a liście pokroić na 5cm kawałki. Pokroić suszone pomidory (drobno). Na 1 minutę przed końcem czasu gotowania makaronu dodać szpinak*. Odcedzić na durszlaku szpinak i ugotowany al dente makaron a garnek odstawić z powrotem na mały ogień. Wlać do garnka 2 łyżki oliwy, dodać starty parmezan i suszone pomidory, następnie od razu cukinię (przed samym dodaniem można ją odrobinę posolić), wyciśnięty z łupinek czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.
Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają. Przełożyć na podgrzane talerze i podawać.

* Uwaga: jeśli używamy liści młodego szpinaku często sprzedawanego w opakowaniach foliowych (baby spinach) nie powinniśmy ich gotować. Wystarczy jak włożymy je po umyciu do durszlaka i zalejemy wrzącą wodą z odcedzanego makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz