sernik inaczej .. podawany z gorącą czekoladą (ganache)
przepis cytuję z kotlet.tv
Przygotowanie zaczynam od kruchego spodu. Na blat nasypuję mąkę, dodaję cukier waniliowy, cukier puder i masło. Siekam a potem dodaję żółtko i wodę. Zagniatam aż będzie jednolite. Ciast możecie schłodzić przez kilkanaście minut. Następnie ciasto wałkuję na kształt formy. Robię nakłucia widelcem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę ok. 20 minut.
przepis cytuję z kotlet.tv
blaszka 26 cm lub prostokątna 25 x 35 cm
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki
100 g masła
40 g wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 żółtko
składniki na masę:
1 kg sera białego (twarogu)
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 tabliczka czekolady
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki
100 g masła
40 g wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 żółtko
składniki na masę:
1 kg sera białego (twarogu)
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 tabliczka czekolady
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie zaczynam od kruchego spodu. Na blat nasypuję mąkę, dodaję cukier waniliowy, cukier puder i masło. Siekam a potem dodaję żółtko i wodę. Zagniatam aż będzie jednolite. Ciast możecie schłodzić przez kilkanaście minut. Następnie ciasto wałkuję na kształt formy. Robię nakłucia widelcem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę ok. 20 minut.
Teraz przygotowuję masę serową. Żółtka ubijam z cukrem na kogel. Dodaję ser, mąkę ziemniaczaną i czekoladę pokrojoną na kawałki. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do reszty masy. Gotową masę przekładam na spód, równam i wstawiam do nagrzanego do 160°C i piekę przez 1 godzinę i 15 minut. Studzę w piekarniku a potem wkładam na noc do lodówki. Smacznego.
Można podawać z czekoladową polewą ganache
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz