zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

środa, 29 maja 2013

ziołowo: tymianek

kolacja: Grzanki z mozzarelą i tymiankiem 


Tymianek:

Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego.  Wykorzystywany już przez starożytnych Egipcjan. 
Napar z tymianku pobudza odkrztuszanie, pomaga również przy takich dolegliwościach jak grypa, angina, zgaga (schorzenia górnych dróg oddechowych). 
Główny składnik tymianku tzw. tymol ma wpływ na hamowanie większości zapaleń. Wykorzystywany i zalecany przez dentystów, zwalcza próchnicę (często dodawany do pływnów oczyszczających jamę ustną).
Posiada również właściwości o działaniu bakteriobójczym. 
Oczywiście najczęściej stosowany przez nas w kuchni, dodawany do różnych dań. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz