zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

sobota, 1 czerwca 2013

Zielone Babeczki szpinakowe


Zielone babeczki




250 g szpinaku
8 łyżek oleju
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 kubki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki soli
pieprzu
2 jajka
1 kubek maślanki / śmietany


piekarnik nagrzać do 200 st. C. 
12 foremek na muffiny

Szpinak jeśli jest świerzy to przecieramy przez sito, jeśli mrożony to nie. 
Na rozgrzanej patelni opiekamy przez 3 min cebulkę. Dodajemy czosnek i podsmarzamy jeszcze przez 1min. Dodamy szpinak i mieszamy jeszcze 2 minuty. 
Odkładamy na bok do ostygnięcia. 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
W drugiej misce rozbełtamy jajko, dodamy maślankę i olej. Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy. Dodajemy szpinak i wszystko razem łączymy. 

Gotowym ciastem napełniamy foremki. 
Pieczemy przez 20 min. 


Dodałabym do ciasta też ser feta, którego niestety nie miałam ale na pewno by pasował bardziej niż żółty. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz