Delikatna, kremowa o pięknym jesiennym kolorze.
z dedykacją dla Kornelii
Składniki, 2 porcje:
2 łyżki masła
1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
230 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
1 łyżka drobno startego imbiru
300 ml bulionu warzywnego
60 ml mleka
sól i pieprz
1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
230 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
1 łyżka drobno startego imbiru
300 ml bulionu warzywnego
60 ml mleka
sól i pieprz
Masło rozpuszczam w rondlu na małym ogniu. Dodaję cebulę i mieszam przez 3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodaję marchewkę, imbir i bulion*, przykrywam garnek i zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień do minimum, duszę pod przykryciem przez 20 - 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmuję z ognia, miksuję w blenderze na krem, przelewam z powrotem do garnka, dodaję mleka i doprawiam solą i pieprzem.
*sposób na szybki bulion (1 szklanka):
do 1 szklanki gorącej wody dodaję po szczypcie soli, pieprzu, sypkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, garść listków świeżej bazylii i/lub natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz