zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

środa, 3 listopada 2010

Nimrodel*

W naszej rodzinie sernik jest specjalnością Babci.
Mój  jest całkiem inny i nietypowy, taki jak ja. 
Dedykuję go Nimrodel, elfiej księżniczce, którą los rozdzielił z jej ukochanym





Posted by Picasa 
przepis znaleziony w sieci 
cytuję z MOJE WYPIEKI 


Sernik z gruszką w białej czekoladzie i nutką imbirową


Składniki na spód:
50 g masła
120 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru






Wszystkie składniki zagnieść (najszybciej zrobić w malakserze). Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Po tym czasie ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut, do lekko złotego koloru.

Składniki na masę serową:
500 g niekwaśnego tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
1,5 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
5 małych gruszek (łączna waga przed obraniem ok. 500 g)

Gruszki obrać, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne.

Do misy miksera włożyć pozostałe składniki na masę serową, zmiksować. Wylać na podpieczony (może być jeszcze ciepły) spód. Gruszki układać na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, najlepiej po 10 minutach przykrywając sernik z wierzchu folią aluminiową, by nie wysuszyć gruszek. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce na 12 godzin.

Ganache* z białej czekolady:
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki 36%

Czekoladę połamać i razem z kremówką umieścić w szklanej miseczce. Przygotować kąpiel wodną, miskę z czekoladą umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Gotowym ganache polać po wierzchu sernika. Odstawić do zastygnięcia.


Smacznego :)




z franc. polewa z czekolady i śmietanki


 ------------------------------------------------------------------------------------------------
*
 Jak gwiazda lśniąca w pełni dnia
Było to elfie dziewczę:
Obramiony złotem był jej płaszcz,
Srebrzysto szary trzewik 

Znak gwiazdy lśnił na czole jej,
Jej włosy światło siały
Jak słońce w cieniu złotych drzew
W szczęśliwym Lórien kraju

Jej lico białe, długi włos,
Tak piękna, wolna była;
Na wietrze lekki był jej krok
Jak lot lipowych listków 
U wodospadów Nimrodel,
Nad czystą, chłodną wodą
Dziewczęcy głos jak srebrny deszcz
Na stawy lśniące padał.
J.R.R.Tolkien Władca Pierścieni, Drużyna Pierścienia 

....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz