zima wkroczyła wielkimi krokami, przyszła więc pora na wypróbowany w zeszłym roku dżem
składniki:
0,5 kg bananów (bez skórki)
4 cytryny lub limonki
2 cm korzenia świeżego imbiru
0,5 kg cukru żelującego lub zwykłego cukru i żelfix
Banany kroimy w plastry. Cytryny parzymy wrzątkiem. Sokiem z jednej z cytryn kropimy banany, pozostałe kroimy w cienkie plastry ze skórką. Obrany imbir kroimy w malutką kostkę. Owoce i imbir mieszamy z cukrem i pozostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie postępujemy według procedury podanej na cukrze żelującym lub żelfixie.
Jak się zagotuje można dodać 1-2 łyżki alkoholu np. wódki ziołowej.
przepis znaleziony w sieci
przepis znaleziony w sieci
Przydałby mi się taki słoiczek dżemu i łyżeczka, żeby go od razu wyjeść :)
OdpowiedzUsuń