zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

czwartek, 16 grudnia 2010

dżem bananowo-cytrynowy z imbirem

zima wkroczyła wielkimi krokami, przyszła więc pora na wypróbowany w zeszłym roku dżem 


  

składniki:

0,5 kg bananów (bez skórki) 
4 cytryny lub limonki
2 cm korzenia świeżego imbiru 
0,5 kg cukru żelującego lub zwykłego cukru i żelfix

Banany kroimy w plastry. Cytryny parzymy wrzątkiem. Sokiem z jednej z cytryn kropimy banany, pozostałe kroimy w cienkie plastry ze skórką. Obrany imbir kroimy w malutką kostkę. Owoce i imbir mieszamy z cukrem i pozostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie postępujemy według procedury podanej na cukrze żelującym lub żelfixie. 
Jak się zagotuje można dodać 1-2 łyżki alkoholu np. wódki ziołowej.  


przepis znaleziony w sieci 


Posted by Picasa

1 komentarz:

  1. Przydałby mi się taki słoiczek dżemu i łyżeczka, żeby go od razu wyjeść :)

    OdpowiedzUsuń