Wyrafinowane muffiny dla smakoszy
Jogurtowo-orkiszowe muffiny z bakaliami
składniki na około 12 muffin:
1 szklanka mąki orkiszowej z otrębami
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 szklanka suszonych owoców:
figi namoczone w białym winie
kandyzowany imbir namoczone w białym winie
żurawina namoczona w wodzie
daktyle
kandyzowana skórka pomarańczy
kandyzowany ananas
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju lub masła
można też dodać aby wzbogacić wartości odżywcze:
2 łyżeczki zarodków pszennych
2 łyżeczki płatków z nasion amarantusa
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Foremki wysmaruj i oprósz otrębami.
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodaj cukier i owoce.
Delikatnie do suchych składników wmieszamy jajka, jogurt i olej. Składniki powinny się połączyć, ale nie należy mieszać zbyt energicznie.
Napełnij przygotowane foremki ciastem, piecz około 20 - 25 min. Dopóki muffiny nie wyrosną, będą sprężyste i złociste.
zainspirowane przepisem z książki:
1 cesto 100 mafinov, Susanna Tee
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz