zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

niedziela, 27 marca 2011

orientalne smaki owoców

Wyrafinowane muffiny dla smakoszy 

  

Jogurtowo-orkiszowe muffiny z bakaliami

składniki na około 12 muffin:
1 szklanka mąki orkiszowej z otrębami
1 szklanka mąki pszennej   
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 sody 
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 szklanka suszonych owoców: 
          figi namoczone w białym winie
          kandyzowany imbir namoczone w białym winie
          żurawina namoczona w wodzie
          daktyle
          kandyzowana skórka pomarańczy
          kandyzowany ananas 
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju lub masła

można też dodać aby wzbogacić wartości odżywcze:
2 łyżeczki zarodków pszennych
2 łyżeczki płatków z nasion amarantusa 

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Foremki wysmaruj i oprósz otrębami.  
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodaj cukier i owoce. 
Delikatnie do suchych składników wmieszamy jajka, jogurt i olej. Składniki powinny się połączyć, ale nie należy mieszać zbyt energicznie. 
Napełnij przygotowane foremki ciastem, piecz około 20 - 25 min. Dopóki muffiny nie wyrosną, będą sprężyste i złociste. 


zainspirowane przepisem z książki:
1 cesto 100 mafinov, Susanna Tee



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz