Sos z sera pleśniowego Lazur
150 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
250 ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zmiażdżony czosnek, chwile smażymy, czosnek nie może zbrązowieć. Dodajemy śmietankę i na małym ogniu przez około 5 min. Gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy pokruszony ser, mieszamy aż się rozpuści (powinny zostać małe niebieskie grudki). Dodajemy sporo pieprzu. Ser jest słony więc nie solimy.
Można podawać z ulubionym makaronem.
Idealne danie gdy nie mamy czasu. Sos robi się krócej niż gotuje się makaron.
Gotowe danie można posypać, posiekaną, świeżą bazylią.
przepis znaleziony w sieci: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1610
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz