zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

wtorek, 22 lutego 2011

Grillowany łosoś w miodzie

 piękny kolor, słodki smak - mój ulubiony przepis na łososia 


składniki dla 6 osób:


1,5 kg filetów z łososia ze skórą
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
3 łyżki ziarnistej musztardy bądź inna
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz


Rozcieramy czosnek z odrobiną soli, mieszamy z musztardą, miodem, octem, zmielonym kminkiem i 1/4 łyżeczki pieprzu. Ja dodaję również oliwę, ale można jej nie dodawać do marynaty tylko wysmarować nią blachę. Mieszaniną smarujemy rybę. Pieczemy 12-15 min w piekarniku na opcji "grill" bądź w mikrofalówce, zwykłym grillu lub patelni grillowej.


przepis z magazynu KUCHNIA nr. 9/2009

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz