zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

czwartek, 10 lutego 2011

czekoladowa rozkosz dla podniebienia

 Kolejny smakołyk serwowany na impressce, a przygotowany w trakcie szalonych eksperymentów są Trufle kawowe  oraz  mus czekoladowy. 
Znów trochę po mojemu,  baza przepisu na mus na podstawie N.L. z Nigella Gryzie. Zaś Trufle z blogu Trufla
  


 

Mus Czekoladowy 

składniki:   na 500 ml musu, czyli niewiele, N.L. napełnia tą il 8 niewielkich pojemniczków o pojemności 60 ml, jeśli chcesz więcej to trzeba z większej ilości

175 g gorzkiej czekolady 70 %
150 ml śmietanki kremówki 30 %
 100 ml mleka
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliowego
1 jajko

Zabierają się do tego przepisu należy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu, mus powinien chłodzić się przynajmniej 6 godz.  
Śmietankę i mleko podgrzej, doprowadzając prawie do wrzenia. Dadaj ekstrakt z wanilii i ziele angielskie. Następnie dodaj połamaną czekoladę. Miksuj przez 30 sekund, a następnie dodaj jajko i miksuj jeszcze 45 sekund ( w mojej wersji jajko z miksturą czekoladową miksowałam na małym ogniu)*
Przelej do naczyń, w których chcesz podać mus. Wstaw do lodówki na 6 godz. (lub całą noc)

Pamiętaj, żeby mus wyjąć 20 min przed podaniem. Podawałam go z domowym, kwaskowym dżemem wiśniowym i bitą śmietaną! :) poezja...

Trufle kawowe

składniki:
80 ml śmietanki 36 %
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
mała szczypta płatków soli morskiej
2-3 krople soku z cytryny
100 g czekolady 70%
10 g 

 W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę i kawę z płatkami soli morskiej i 2-3 kroplami cytryny - nie gotować. Odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mieszać trzepaczką. Wyłączyć palnik. Następnie dodać połowę śmietanki, wymieszać, aż czekolada połączy się ze śmietanką. Dodać pozostałą śmietankę i mieszać aż masa stanie się gładka. Następnie schłodzić, aż masa zgęstnieje. Zgęstniałą masę nabierać łyżeczką i szybko formować kuleczki. Wrzucać je na tackę z kakao, obtoczyć. Schłodzić. Porcja na około 13-15 trufli. Przechowywać w lodówce.  


Moimi truflami miał być udekorowany tort, nad którym muszę jeszcze popracować :/ 
  

Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz