zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

sobota, 12 lutego 2011

Zupka z porka

Składniki:
1 porek
5 średnich ziemiaków
woda
kilka łyżek śmietany
pół kostki rosołowej albo 0,2 l warzywnego wywaru
odrobina gałki muszkatołowej (do smaku)

Ziemiaki i porek pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować dopóki ziemiaki będą miękkie, wtedy dodać kostkę rosołową. Kiedy kostka się rozpuści, zupke odstawić z ognia, żeby troche wystygła. Wtedy warzywka zmiksować, dodać śmietanę i przyprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową.   

Jest to przepis, którym podzieliła się ze mną moja kuzynka:) Ďakujem za výborný a chutný nápad.

3 komentarze:

  1. Zrobiłam :) i chyba mi wszyła bo nawet Jankowi smakowała

    OdpowiedzUsuń
  2. :D zdecydowanie poproszę o więcej Twoich pysznych przepisów ;)

    a jak Ci się podobają moje trufle? Dziś kolejna partia trufli i smaków.
    Mus był przepyszny, żałuj że Cię nie było! :P

    OdpowiedzUsuń