składniki:
350 g gorzkiej czekolady
125 ml. mleka
6 dużych jajek, żółtka i białka osobno
75 g cukru pudru
180 ml śmietanki 36 %
W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w mleku. W innym naczyniu o podwójnym dnie dokładnie ubij żółtka z cukrem. Przelej do nich miksturę czekoladową i mieszaj na małym ogniu, do chwili gdy masa czekoladowa zacznie przywierać do metalowej łyżki. Przełóż naczynie do miski z zimną wodą i mieszaj, aż do schłodzenia masy. W dużej misce ubij na sztywno śmietanę i przełóż ją do mikstury czekoladowej. Schładzaj w lodówce przez 4 godziny.
Można wykorzystać do tortów
przepis ze Złotej Księgi Czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz