Moje młodsze rodzeństwo uwielbia białą czekoladę i muffinki, więc powstały oto takie babeczki.
W lutym ciężko zdobyć truskawki - wakacyjnego owocu, dlatego wykorzystałam dżem.
składniki:W lutym ciężko zdobyć truskawki - wakacyjnego owocu, dlatego wykorzystałam dżem.
225 g mąki pszennej (ja robię pół na pół z orkiszową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100 g cukru (daję trochę miej ok. 80g - dżem i czekolada też jest słodka)
125 g miękkiego masła
125 ml mleka
1 duże jajko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
180 g wiórków z białej czekolady
125 g dżemu truskawkowego
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W średniej misce mikserem utrzyj masło z mlekiem, jajkiem i esencją. Kiedy wytworzy się gładki krem, przełóż go do miski z mąką i mieszaj aż składniki się połączą. Na koniec dodaj wiórki czekoladowe. 2/3 przygotowanego ciasta rozłóż do foremek (wyłożonych papilotkami bądź wysmarowanych) na środku, w każdej foremce, umieść łyżeczkę dżemu i przykryj pozostałym ciastem. Wychodzi około 12 muffinek. Piecz przez 25 - 30 min. Przed podaniem odstaw do ostygnięcia.
przepis z Złotej Księgi Czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz