zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

czwartek, 19 maja 2011

Ciasto jogurtowe z malinami

 
Składniki:
4 jajka
200 g cukru
50 g masła
200 ml jogurtu
200 g mąki
250 g mrożonych lub świeżych malin

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie dodajemy miękkie masło, jogurt mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstawały grudki. Wlewamy masę do formy o rozmiarze ok. 20 x 25 cm wyłożonej pergaminem (bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), na wierzchu układamy maliny lekko przy tym dociskając. Formę wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 35-45 minut. 
Sprawdzamy czy ciasto jest dobrze upieczone władając w środek wykałaczkę. Jeśli wykałaczka będzie czysta to znaczy, że ciasto jest gotowe, jeśli nie to pieczemy jeszcze około 5 minut i ponownie sprawdzamy. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.

 
przepis z 
magazynu KUCHNIA  (maj 2011)


 
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz