składniki:
800 g piersi z indyka wyszło 8 małych roladek
1 cebula pokrojona na drobno
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, ok 2-3 pomarańcze
75 ml wywaru drobiowego / może być z kostki rosołowej
1-2 pomarańcze pokrojone w księżyce lub kostkę
masło pomarańczowe
75 g miękkiego masła
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżki posiekanych listków szałwii
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Piekarnik wygrzać na 200 st. Najpierw przygotowujemy masło pomarańczowe, należy wymieszać wszystkie składniki. Filety z piersi wyklepujemy, pieprzymy i solimy a następnie smarujemy masłem i skręcamy małą roladkę. Można przy tym pomóc sobie wykałaczką lub nitką. Roladki układamy w brytfannie, dodajemy resztę masła oraz cebulę i kawałki pomarańczy. Całość podlewamy sokiem z pomarańczy i bulionem. Przykrytą brytfannę wkładamy do piekarnika. Po 40 minutach odkrywamy i zostawiamy zapiec skórkę, około 30 min. Podawać z puree ziemniaczanym i owocową sałatką.
przepis z czasopisma Apetit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz