zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

piątek, 16 lipca 2010

Sen nocy letniej

łatwa i lekka, biszkoptowa przekąska na upalny dzień
owocowe tiramisu 



składniki:

podłużne biszkopty (ilość w zależności od wielkości naczynia)
owoce (maliny, jagody, truskawki, poziomki)
śmietana 200 g
bita śmietana 200 g 
twarożek drobno mielony 250 g
cukier, cukier waniliowy ok 6 łyżek - według smaku

Owoce posypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok.
Śmietanę, twarożek i cukier ucieramy w misce. Biskopty nasączamy z jednej strony sokiem z owoców i układamy w ceramicznym naczyniu. Następnie układamy na to warstwę owoców i warstwę masy. 
W zależności od wielkości naczynia warstw biszkoptów i owoców może być więcej, u mnie były dwie warstwy. Gotowy deser odkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. 


Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz