składniki:
150 g masła
200 g złotego syropy (ja daję miodu)
200 g melasy
125 g ciemnego cukru
2 łyżeczki drobno startego imbiru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w ciepłej wodzie
250 ml pełnotłustego mleka
2 jajka, rozkłócone
300 g mąki ( ja dałam mieszankę pszennej i żytniej)
Piekarnik rozgrzej do 170 st C. Foremkę (ok. 30 x 20 x 5 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką.
W rondlu roztop masło na najmniejszym ogniu, wraz z cukrem, miodem, melasą, świeżym i mielonym imbirem, cynamonem i goździkami.
Zdejmij rondel z ognia, dodaj mleko, jajka i roztwór sody w wodzi.
Odważ w misce mąkę i wsyp do rondla, dokładnie ucierając. Nie przejmuj się tym, że ciasto jest bardzo rzadkie. Dzięki temu później będzie lepkie.
Wlej je do przygotowanej formy i piecz 45-60 min, aż urośnie i zestali się na wierzchu. Nie przesadź z długością pieczenia, nawet, gdy wierzch jest trochę luźny - ciasto dopiecze się po wyjęciu z piekarnika.
przepis z "Nigella świątecznie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz