zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

sobota, 1 stycznia 2011

Gwiezdny pył





składniki na ciasto:
250 g mąki
50 g kakao
2 łyżki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
100 g cukru
250 ml mocnej, chłodnej kawy
90 ml oleju roślinnego
1 duże jajko 
1 łyżeczka esencji waniliowej

przepis na: mus czekoladowy
1/2 czekoladowego ganache z  przepisu 

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj masłem okrągłą blachę o średnicy 23 cm i obsyp ją mąką. 
W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Domieszaj cukier. 
Po środku uformuj zagłębienie, umieść w nim kawę, olej, jajka, ekstrat waniliowy, następnie ubijaj mikserem. Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz około 40-45 min, aż wykałaczka wetknięta w ciasto będzie sucha. Zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia w formie.
Następnie, po wyjęciu z blachy, przekrój ciasto poziomo na połowy. Posmaruj, 1/3 musu czekoladowego, przykryj drugim płatem ciasta i pokryj wierzch i brzegi pozostałym musem. Przykryj i schładzaj w lodówce przez 24 godz., aż do całkowitego zesztywnienia. Wierzch polej polewą czekoladową ganache.

Jeśli tort pieczesz na Boże Narodzenie możesz ozdobić go małymi piernikowymi gwiazdkami, wcześniej upieczonymi. Moje były polane białą polewą czekoladową.  

przepis ze Złotej Księgi Czekolady



Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz