zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

sobota, 1 stycznia 2011

pierniczki

czas jest szybki i nieubłagany, ale są sposoby by go zatrzymać i powspominać
na szczęście w święta udało mi się chwilę spędzić w kuchni
i powstały oto takie pierniczki






"Trzy dni przed Gwiazdką piekliśmy pierniczki. Było nam prawie równie przyjemnie jak w wieczór wigilijny. Tego dnia wokół całego Bullerbyn rozchodził się zapach pierniczków. "


Astrid Lindgren, Dzieci z Bullerbyn


 Miękkie Pierniczki z Czekoladową Polewą

składniki:



75 ml melasy
80 g miodu
70 g cukru
75 g masła
1 jajko
 50 ml kwaśnego mleka (maślanki lub kefiru)
400 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka węglanu amonu (amoniaku)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
lub przyprawa do piernika 

Ciasto przygotowujemy wcześniej, przynajmniej 1 dobę. 

W rondlu  zagotuj melasę wraz z cukrem,  miodem, masłem oraz przyprawami. Mieszankę odstawić, jajko utrzeć z kwaśnym mlekiem a następnie dodać do rondla. Odstawić aż całość ostygnie. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a następnie razem z amoniakiem dodać do ciasta. Po trochu dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, owinąć folią i odstawić do lodówki na 1 dobę. 

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Ciasto wyciągnąć z lodówki i zostawić w temp. pokojowej. Gdy trochę zmięknie wałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ulubione kształty. Piec przez 10 min. Po upieczeniu, gdy są jeszcze gorące dla połysku można posmarować rozbełtanym jajkiem. Zostawić do ostudzenia. 

Przechowywać w szczelnym pojemniku. By pozostały wilgotne do pojemnika można włożyć kromkę miękkiego chleba  lub ćwiartkę mandarynki. 

Czekoladowa polewa ganache: 
300 g gorzkiej czekolady lub białej
300 ml śmietanki 36 %

Pokruszoną czekoladę włóż do dużej miski i odstaw. Na średnim ogniu postaw rondel ze śmietanką i doprowadź ją do wrzenia. Gorącą śmietanką zalej czekoladę. Mieszaj aż czekolada rozpuści się, dając gładką, błyszczącą masę. 
Ozdabiaj pierniczki z fantazją 

Masę czekoladową można przechowywać w lodówce 





Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz