zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

niedziela, 29 sierpnia 2010

bułeczki z nutelą


przepis znaleziony na blogu, który polecam!
http://kotlet.tv/puszyste-buleczki-z-nutella


bułeczki PYSZNE! myszka zjadła wszystko ;)

 

cytuję za Pauliną: 

Czas: ok. 2 h (wraz z wyrastaniem i pieczeniem)
12 sztuk bułeczek
 
Składniki
570 g mąki pszennej (typ 480)
12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
175 ml mleka + 10 ml do drożdży
85 g masła (może być masło roślinne)
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli
rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem
nutella

Drożdże mieszam z mlekiem. A następnie wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam. Przekładam na blat i zagniatam aż ciasto będzie gładkie.
 
Odstawiam pod ściereczką na 1 h wyrastania. Po tym czasie ciasto powiększy swoja objętość, a ja wyjmuje z miski, chwilkę wyrabiam i dzielę na 12 części -- tyle ile bułeczek.

Z każdej bułeczki formuje kulkę. Uwaga to jest moment, gdy można nadziać bułeczki nutellą, aby piekły się z nadzionkiem.

Rozpłaszczam kawałek ciasta na placuszek, kładę łyżkę nutelli i zlepiam rogi jak sakiewce. Jeśli wolicie nadziewać nutellą po pieczeniu to przyjdzie na to czas na sam koniec, a teraz tylko uformujcie kulki.

Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut (na nadziane) a na troszkę dłużej te puste (max 1 h)

Smaruję wyrośnięte bułeczki rozkłóconym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 c na 15 minut.

Jeśli nie nadzialiście bułek w kroku 3 to teraz po upieczeniu jest na to czas. Biorę szprycę lub dużą strzykawkę, napełniam nutellą i wbijam w bułkę (najlepiej z boku) i naciskam spust powolutku wyciągając szprycę (będzie ładnie nadziana). Gotowe :) Smacznego!
 
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz