Mój ulubiony deser, oczywiście wszyscy wiedzą że pochodzi z Włoch
niestety jeszcze nie miałam okazji spróbować oryginalnego włoskiego,
ale mój robiony też jest dobry :)
składniki:
30 dag biszkoptów (często piekę biszkopt)
50 dag serka mascarpone (zamiast maskarpone używam biedronkowego gładkiego twarożku)
4 jajka (od niedawna robię bez jajek i jest równie dobry)
4-5 łyżek drobnego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy, amaretto, rum, koniak..)
kakao
Zaparz kawę do nasączania biszkoptów, wlej niepełne 2 szklanki niezbyt gorącej (żeby szybciej wystygła) przegotowanej wody, dodaj alkohol najlepiej dobrać rodzaj i ilość alkoholu według własnego gustu i wyczucia. Połącz trunek z kawą i odstaw do ostygnięcia.
Utrzyj krem. Wsyp do żółtek 3/4 (robię bez jajek) przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na puszysty kogel-mogel. Przerwij, gdy masa zbieleje, a cukier przestanie chrzęścić w zębach. Dodaj serek i wymieszaj aż składniki całkowicie się połączą.
Ułóż biszkopty w formie
Ułóż nasączone biszkopty w formie i przekładaj je masą. Na pierwszą warstwę użyj połowę masy i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu i tiramisu prawie gotowe. Odstaw na co najmniej 5 godzin (a jeszcze lepiej przez całą noc) do lodówki, a tuż przed podaniem posyp je pozostałym kakao.
Utrzyj krem. Wsyp do żółtek 3/4 (robię bez jajek) przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na puszysty kogel-mogel. Przerwij, gdy masa zbieleje, a cukier przestanie chrzęścić w zębach. Dodaj serek i wymieszaj aż składniki całkowicie się połączą.
Ułóż biszkopty w formie
Ułóż nasączone biszkopty w formie i przekładaj je masą. Na pierwszą warstwę użyj połowę masy i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu i tiramisu prawie gotowe. Odstaw na co najmniej 5 godzin (a jeszcze lepiej przez całą noc) do lodówki, a tuż przed podaniem posyp je pozostałym kakao.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz