zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

niedziela, 15 sierpnia 2010

Tiramisu





Mój ulubiony deser, oczywiście wszyscy wiedzą że pochodzi z Włoch
niestety jeszcze nie miałam okazji spróbować oryginalnego włoskiego, 
ale mój robiony też jest dobry :)

składniki:

30 dag biszkoptów (często piekę biszkopt)
50 dag serka mascarpone (zamiast maskarpone używam biedronkowego gładkiego twarożku) 
4 jajka (od niedawna robię bez jajek i jest równie dobry)
 4-5 łyżek drobnego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy, amaretto, rum, koniak..)
kakao

Zaparz kawę do nasączania biszkoptów, wlej niepełne 2 szklanki niezbyt gorącej (żeby szybciej wystygła) przegotowanej wody, dodaj alkohol najlepiej dobrać rodzaj i ilość alkoholu według własnego gustu i wyczucia. Połącz trunek z kawą i odstaw do ostygnięcia.

Utrzyj krem. Wsyp do żółtek 3/4 (robię bez jajek) przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na puszysty kogel-mogel. Przerwij, gdy masa zbieleje, a cukier przestanie chrzęścić w zębach. Dodaj serek i wymieszaj aż składniki całkowicie się połączą. 
Ułóż biszkopty w formie

Ułóż nasączone biszkopty w formie i przekładaj je masą. Na pierwszą warstwę użyj połowę masy i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu i tiramisu prawie gotowe. Odstaw na co najmniej 5 godzin (a jeszcze lepiej przez całą noc) do lodówki, a  tuż przed podaniem posyp je pozostałym kakao.
 
 smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz