zapraszamy do odwiedzenia naszej wirtualnej książki kucharskiej, którą będziemy uzupełniały wypróbowanymi przez siebie przepisami

siostry

niedziela, 29 sierpnia 2010

chleb twarogowy

ja przygotowuję w maszynie do pieczenia chleba i opiszę w jaki sposób to robię

 
składniki na duży bochenek:

300 g mąki pszennej 
300 g mąki pszennej z otrębami lub grahamowej lub pół na pół z orkiszową
42 g drożdży 
1 łyżka miodu
50 ml letniej wody 
50 ml letniego mleka
2 łyżeczki soli
500 g twarogu
2 łyżki oleju

Do formy wlewam letnie mleko i wodę, dodaję łyżkę miodu i pokruszone drożdże. Drożdże lubią słodkie i ciepło :) odstawiam na około 10 - 20 min, na powierzchni pojawią się bąble. Następnie dodaję resztę składników: mąkę z solą, olej i twarożek. Włączam program do pieczenia ciemnego pieczywa, rozpoczyna się mieszanie, sprawdzam czy ciasto nie jest za suche lub za mokre (w zależności od potrzeby dodaję wody lub mąki). Rośnięcie, mieszanie i pieczenie. Upieczony chleb wybieram z formy, smaruję wodą z solą, zawijam w bawełnianą ściereczkę i pozostawiam do przestygnięcia.

Oczywiście można go przygotować bez maszyny, jeśli będę miała więcej czasu zamieszczę przepis.

przepis znalazłam w książce Veľka kniha o pečení  Annette Wolterová

Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz